Search


Search


Question and answers

Aldis

11 Jul 2024

Ūdensvada diametrs

(Ūdensapgāde)

Cik liela diametra caurule jāizmanto,lai aizvilktu ūdensvadu 1km attālumā no dziļurbuma mājsaimniecības ūdens apgādei. Ir dzirdēts par spiediena zudumiem uz attālumu. Un hidroforu arī nevajag specifiskāku?

Akvedukts

11 Jul 2024

Ūdensvada diametrs

Šādā attālumā padodot ūdeni, obligāti jāņem vērā spiediena zudumi. Taču, lai pareizi izvēlētos cauruļvada diametru un ūdens sūkni, kas šādā attālumā spēs padot ūdeni, nepieciešams zināt gan maksimālo plūsmu, ko būs nepieciešams padot no ūdens ņemšanas vietas līdz ēkai, gan arī citi ar ūdens spiedienu saistītie jautājumi – cik augstu ūdens sūknis uzsūc ūdeni, cik augstu no ūdens sūkņa jāpaceļ ūdens stabs (ģeometriskais augstums no sūkņa līdz ēkai u ēkas augstums), kā arī jāzina neieciešamais ūdens spiediens ēkā. Saliekot šos parametrus – celšanas augstumu, spiediena prasības un spiediena zudumus sistēmā, varēs noteikt kāds sūknis jāizvēlas, lai šīs prasības nodrošinātu.
Cauruļvada diametra izvēli nosaka izdevīgākā izvēle, ņemot vērā divus parametrus – jo lielāks diametrs, jo mazāki spiediena zudumi, tātad mazāka sūkņa jauda spiediena zudumu nodrošināšanai. No otras puses – jo lielāks diametrs, jo dārgāka caurule, dārgāki tās savienojumi, kā arī, pārāk liels diametrs būs iemesls mazam plūsmas ātrumam caurulē, kas arī nav vēlams.
Piemēri:
ja maksimālā plānotā plūsma ir 1,5 m3/h (25 l/min), tad spiediena zudumi uz 1km: OD32mm Pn16 polietilēna caurulei būs ~45 metri (4,5 bar) un plūsmas ātrums ~0,8 m/s. Izvēloties OD40mm Pn16 cauruli spiediena zudumi būs ~14,3m (1,4 bar), tātad sūknis būs jāizvēlas ar 3bar zemāku spiedienu nekā OD32mm caurules gadījumā, taču plūsmas ātrums būs tikai 0,5m/s pie pilna patēriņa (1,5 m3/h). Ja patēriņš ilgstoši būs zemāks, tad plūsmas ātrums caurulē būs ievērojami mazāks un tas var veicināt caurules iekšējo sieniņu ātrāku apaugšanu. Lielāka diametra caurulē spiediena zudumi būs vēl zemāki, taču tā jau būs ievērojami dārgāka un plūsmas ātrums caurulē būs pārāk zems.
Plūsmai 3 m3/h – caurulē OD40 Pn16 spiediena zudumi būs ~52m (5,2bar) un plūsmas ātrums ~1 m/s, caurulē OD50 Pn16 – 18m (1,8bar) un plūsmas ātrums ~0,65 m/s

Continue the discussion

Reply to: Aldis

Date: 11 Jul 2024

 

Please enter the shown security code below


Topics and responses by:

akvedukts   - Akvedukts

Authorized user - A registered customer of "Akvedukts"

Guest - A non-registered visitor